Overslaan en naar de inhoud gaan

De microvezeldoek: hét wondermiddel bij uitstek?

De microvezeldoek heeft de voorbije jaren zijn plekje veroverd in zowat elke huishoudelijke voorraadkast. Waarom? Dat valt eenvoudig te verklaren. Zo maakt de multifunctionele doek het mogelijk om schoon te maken zonder afwasmiddelen, verwijdert hij vet en vuil in een handomdraai en mag hij op zowat elk oppervlak gebruikt worden. Wij lijsten hier alles wat je ooit al over de microvezeldoek wilde weten voor je op.

Microvezels

Zo’n vijfentwintig jaar geleden dook het befaamde microvezeldoek voor het eerst op in de professionele schoonmaaksector. Deze doek bestaat uit microvezels met duizenden kleine weerhaakjes die het vuil als het ware van het oppervlak afschrapen. Daarnaast beschikt dit soort doek over een groot absorptievermogen. Hierdoor heb je in principe geen extra schoonmaakmiddel nodig, tenzij het te reinigen oppervlak erg vervuild is.

Schoonmaken met de microvezeldoek

De microvezeldoek kan zowel nat als droog gebruikt worden. En deze doek is geschikt om ontelbare oppervlakken af te stoffen, af te drogen of schoon te maken. Dit geldt voor ramen, spiegels, televisieschermen, auto’s, kasten, tafels, keukenwerkbladen, kookplaten… Als je er nat mee wil poetsen, ga je als volgt te werk: maak het doekje nat, wring het helemaal uit tot het nog slechts vochtig is en vouw het vervolgens drie maal dubbel. Zo krijg je zestien aparte poetsoppervlakten. Is één zijde vuil, vouw het doekje dan om en gebruik een andere zijde. Zijn alle kanten vuil, neem er dan een ander doekje bij.

De microvezeldoek wassen

Gooi een gebruikt microvezeldoek na elk gebruik meteen in de was. Het wordt enkel opnieuw hygiënisch schoon na een wasbeurt, omdat de microvezels alle vuilresten stevig vasthouden. In water uitspoelen volstaat hierbij niet. De ideale wastemperatuur varieert van 40°C tot 60°C om alle aanwezige bacteriën te doden. Gebruik wel enkel wasmiddel, geen wasverzachter of bleekmiddel. Dit vermindert zijn werking. Heb je net nieuwe microvezeldoeken in huis gehaald? Dan is het zeker raadzaam om ze eerst te wassen, zodat eventuele productieresten verwijderd worden voor je ze effectief gebruikt.


Hopelijk heeft dit artikel je een stukje wijzer gemaakt. Wil je toch liever een extra paar helpende handen in huis halen, dan ben je bij ons aan het juiste adres. De huishoudhulpen van Glax staan tot jouw dienst.

Kom met ons in contact

Je hebt een vraag over huishoudhulp met dienstencheques? Dan kan je onze consulenten telefonisch contacteren tijdens de kantooruren.