Overslaan en naar de inhoud gaan

Ramen wassen zonder strepen

Nu het zonnetje komt piepen, is het hoog tijd om jouw vuile ramen grondig te wassen. Vooral als je ze de voorbije winter flink verwaarloosd hebt. Hoe je dit doet? Met slechts een emmer, een spons, een afwasmiddel, een microvezeldoek en een degelijke raamtrekker geraak je al een heel eind. Zitten er na de wasbeurt altijd vervelende strepen op je vensters, maak dan gebruik van onze tips voor een optimaal resultaat.

Dit heb je nodig

Om ramen te wassen zonder dat er strepen achter blijven, heb je niet veel nodig. Een emmer met water, een afwasmiddel, een spons, een microvezeldoek en een degelijke raamtrekker volstaan meestal. Bij vettige vensters verricht een scheutje azijn wonderen en enkele eetlepels citroensap zorgen ervoor dat je ruiten glanzen als nooit tevoren. Met een prop krantenpapier haal je strepen dan weer in een wip weg door erover heen te wrijven. Let er wel op dat de krant enkele dagen oud is, zodat de inkt opgedroogd is. Aan de slag!

Stap 1: Hardnekkig vuil verwijderen

Heb je je ramen de hele winterperiode niet gewassen, dan is het flink boenen geblazen. Daarbij is het van belang om eerst al het hardnekkige vuil te verwijderen. Als je ramen volhangen met stof en zand, veeg je dit best met een zacht borsteltje weg, zodat je minder risico loopt op krassen. Geef erg vuile vensters met een spons en flink wat water eventueel een eerste schrobbeurt om het meeste vuil te verwijderen voor je ze tot in de puntjes onder handen neemt.

Stap 2: Inzepen

Het wassen van de ramen doe je van boven naar beneden. Vergeet daarbij zeker ook de raamomlijsting niet. Was je de ramen aan de binnenkant, leg dan een dweil op de vloer om die te beschermen. Je emmer plaats je op een trapladder of krukje, zodat je niet voortdurend voorover hoeft te buigen. Zo bescherm je ook je rug.

Stap 3: Afnemen

Haal het water er van boven naar beneden in één vloeiende beweging af met een raamtrekker. Stoppen halverwege het glas is niet aan te raden. Zo veroorzaak je strepen. Overlap telkens de verschillende verticale stroken en droog tussendoor de raamtrekker met een microvezeldoekje droog. Dit doe je opnieuw om strepen te voorkomen. Veeg tenslotte de raamomlijsting schoon met een droge microvezeldoek. Klaar! 


Roep je toch liever wat hulp in, doe dan een beroep op de huishoudhulpen van Glax. Zij helpen je met veel plezier verder.

Kom met ons in contact

Je hebt een vraag over huishoudhulp met dienstencheques? Dan kan je onze consulenten telefonisch contacteren tijdens de kantooruren.